Slovenská nádej na štvrťfinále zhasla: Je to sklamanie, tvrdí Vůjtek

19.05.2014 Celý región

Minsk 19. mája (TASR) - Slovenská nádej na postup do štvrťfinále MS v Minsku definitívne zhasla. Rozhodlo o tom v pondelok víťazstvo francúzskych hokejistov 6:2 nad Dánskom, po ktorom je jasné, že Slováci nemôžu skončiť v tabuľke A-skupiny lepšie ako na piatom mieste. V utorkovom záverečnom zápase v skupine s Dánskom (15.45 SELČ) im tak už pôjde iba o čo najlepšie umiestnenie medzi tímami na 9.-16. priečke.

Slováci síce môžu v prípade výhry nad Dánskom ešte získať 10 bodov a bodovo sa vyrovnať Čechom a Francúzom, nemôžu ich však v tabuľke už preskočiť, lebo s oboma súpermi majú horší vzájomný zápas. "Samozrejme, je to pre nás sklamanie," vyhlásil tréner SR Vladimír Vůjtek. "Vieme však, s akým tímom sme do Minska išli. Mužstvo až na jedenásť minút zápasu s Francúzskom podalo na šampionáte výkony na hranici svojich možností. S Českom či Kanadou sme odohrali dobré zápasy. Nedá sa chalanom povedať, že by nebojovali," zhodnotil vystúpenie svojich zverencov na turnaji český kouč, ktorý pondelkový popoludňajší duel Francúzska s Dánskom sledoval osobne v hľadisku Arény Čižovka. Vo VIP-lóži s ním sedeli aj asistenti Vladimír Országh, Peter Oremus, generálny manažér národného tímu Otto Sýkora ako i prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček.

Zápas Dánska s Francúzskom sa dlho vyvíjal pozitívnym smerom, ešte po druhej tretine bol stav nerozhodný 2:2. "Les Bleus" ale v záverečnej tretine nastrieľali súperovi štyri góly a rozhodli nielen o svojom postupe, ale i o pochovaní slovenských nádejí. "Až do tretieho či štvrtého gólu Francúzov sme verili, že by sa zápas mohol skončiť v náš prospech. V niektorých momentoch to boli nervy. Bohužiaľ pre nás, Francúzi boli lepší. Zaslúžili si postup, už iba za to, že zdolali Kanadu aj nás," uviedol Vůjtek.

Osudoví Francúzi

Francúzsko sa stalo v posledných rokoch pre Slovákov osudovým súperom. Na MS 2012 v Helsinkách v záverečnom dueli v skupine ho dokázali v priamom súboji o postup zdolať 5:4 a vykročiť smerom k zisku strieborných medailí, tento rok už ale kikiríkal galský kohút. "Francúzi spravili za posledné obdobie veľký pokrok. Tri roky majú káder pohromade so všetkými svojimi špičkovými hráčmi. Pred dvoma rokmi sme s nimi rozhodujúci zápas vyhrali, tentoraz nám to vrátili."

Vůjtek bude mať teraz spolu s asistentmi náročnú úlohu - pripraviť svojich zverencov na záverečný zápas na MS s Dánskom, v ktorom už o nič podstatné nepôjde. I keď podľa hlavného kouča je stále o čo bojovať. "Nehráme iba o štvrťfinále, ale aj pre našich fanúšikov a o čo najlepší rejting do rebríčka IIHF. Je to šampionát, ostro sledovaný celou hokejovou verejnosťou, nemôžeme si dovoliť zápas s Dánskom len tak odfláknuť," poznamenal.

Hra o rejting

Slovenskí hokejisti tak pripravili po februárovom olympijskom turnaji svojim priaznivcom ďalšie sklamanie. Oba neúspechy sa však podľa Vůjteka nedajú porovnávať. Kým v Soči sa predstavil najsilnejší možný tím, v Minsku bol káder postavený na talentovaných, no iba málo skúsených mladíkoch. "Pred šampionátom sa nám ospravedlnilo 20 hráčov. Vedeli sme, s akým tímom sem ideme. Iba verejnosť bola naladená tak, že musíme byť vo štvrťfinále či priviezť domov medailu. My sme to brali reálne a vedeli sme, že postup do štvrťfinále by bol veľkým úspechom. Ten sa nám žiaľ nepodaril dosiahnuť," konštatoval Vůjtek. Aj v tejto situácii našiel jedno pozitívum - mladí hráči získali neoceniteľné skúsenosti: "Niektoré mená, čo sú na našej súpiske, pred dvoma mesiacmi nikto na Slovensku nepoznal. Mali sme na turnaji druhý najmladší tím. Možno to bude pre budúcnosť nášho hokeja dobré."

Zostane Vůjtek pri kormidle?

Vůjtek zatiaľ novinárom neprezradil, či bude pokračovať pri kormidle slovenskej reprezentácie aj po šampionáte v Minsku. Súčasná zmluva mu vyprší na konci mája. Otázku (ne)zotrvania pri národnom tíme bude riešiť s vedením zväzu až po skončení turnaja. "Je to otázka spoločných rozhovorov a zrovnania si všetkých pre a proti. Dva turnaje po sebe sa nevydarili tak, ako si to slovenská verejnosť predstavovala. Ja nie som z tých, čo by chceli nasilu sedieť v jednom kresle. Možno budem pokračovať pri reprezentácii, možno skončím s hokejom. Kto vie..."
 

Vyberte región